Нина Манова за основните принципи на пилатесот

Во оваа серија гостински објави на Нина Манова, лиценциран инструктор по пилатес, се запознаваме со убавините на пилатес методата на вежбање и осознаваме како таа влијае на целокупната физичка и ментална добросостојба на телото. Покрај тоа, издвојуваме спортска опрема за вежбање пилатес, вклучувајќи топки, подлоги, ленти за истегнување, хеланки и други производи кои можете да си ги нарачате онлајн кај нас.

И сега, стигнуваме до најдобриот дел – со купување на кој било од препорачаните производи, добиваш ПИЛАТЕС ВИДЕО со Нина на ПОДАРОК.

Основни принципи на пилатесот

Овој дел го издвојувам бидејки е во суштината на пилатес методата. Секој кој ја практикува оваа метода, буквално во секоја вежба се раководи според 6 основни принципи.

1. Дишење

Без дишење не можеме. Но, кога вежбаме, дишењето навистина многу придонесува за подобрување на формата и начинот на вежбање. Во пилатесот, сите вежби се изведуваат во ритам со дишењето. Вдишуваме за да иницираме должина и истегнување на рбтетот и за да внесеме свеж кислород во мускулите, а издишуваме долго и целосно при извиткување на телото.

2. Концентрација

За да се постигнат целосни резултати од вежбањето пилатес, вежбите треба да се изведуваат со фокус и длабока концентрација. Во оваа метода, умот го води телото. За разлика од други физички активности, вежбите во пилатесот не се прават со многу повторувања. Доволни се само неколку повторувања, но истите треба да се изведат со голема концентрација и притоа да се внесат петте аспекти на мозокот: интелегенција, интуиција, имагинација, желба и помнење.

3. Контрола

Контролата е особено значаен принцип во пилатесот. Кога пилатесот се изведува од центарот на телото и со потполна концентрација, практикантот има контрола врз сите движења. Навиката и гравитацијата не се доволни во пилатесот.

4. Центрирање

Пилатес вежбите почнуваат, завршуваат и се разврзуваат од нашето торзо, односно нашиот центар. Џосеф Пилатес го нарекувал торзото „powerhouse“. Две анатомски линии поминуваат низ нашиот „powerhouse“ – линијата oд рамо до рамо и линијата од колк до колк.

5. Тек

Во пилатесот, сè се изведува во течно движење, без нагли потези или застои и секогаш постои транзиција од вежба до вежба.

6. Прецизност

Деталите се навистина важни во пилатесот. Штом ќе се постигне форма и прецизност во движењето, телото е доведено во најдобрата можна состојба.
 

Пилатес на подлога

Пилатесот на подлога е поделен на три дела:  почетен, среден и напреден. Во видеото за Митра, првенствено се презентира почетниот репертоар на пилатесот на подлога.

Купувај опрема за пилатес и добиј пилатес видео на подарок

Убавата спортска опрема и хеланки ќе ти ја дадат потребната мотивација да почнеш да вежбаш дома, а пилатес видеото со Нина кое ќе го добиеш на подарок ќе ти биде одличен сојузник за ефектна сесија која ќе го зајакне твоето тело и ќе ти помогне да се чувствуваш предобро!

Подлога за вежбање


НАРАЧАЈ ТУКА

Zoe Untamed Leopard црни хеланки


НАРАЧАЈ ТУКА

Zoe Untamed Touch of Leopard хеланки


НАРАЧАЈ ТУКА

Zoe Untamed Panthera хеланки


НАРАЧАЈ ТУКА

Zoe Untamed Leopard црвени хеланки


НАРАЧАЈ ТУКА

Пилатес топка + пумпа (75cm)


НАРАЧАЈ ТУКА

Пилатес топка + пумпа (65cm)


НАРАЧАЈ ТУКА

Пилатес топка + пумпа (55cm)


НАРАЧАЈ ТУКА

Kineta латекс мини траки


НАРАЧАЈ ТУКА

Power Band Atleticore 1,3cm латекс трака


НАРАЧАЈ ТУКА

Power Band Atleticore 2,1cm латекс трака


НАРАЧАЈ ТУКА

Power Band Atleticore 3,2cm латекс трака


НАРАЧАЈ ТУКА

Power Band Atleticore 4,5cm латекс трака


НАРАЧАЈ ТУКА

Power Band Atleticore 6,4cm латекс трака


НАРАЧАЈ ТУКА

Wonder Woman шејкер


НАРАЧАЈ ТУКА