Нина Манова за придобивките од пилатесот

Во оваа серија гостински објави на Нина Манова, лиценциран инструктор по пилатес, се запознаваме со убавините на пилатес методата на вежбање и осознаваме како таа влијае на целокупната физичка и ментална добросостојба на телото. Покрај тоа, издвојуваме спортска опрема за вежбање пилатес, вклучувајќи топки, подлоги, ленти за истегнување, хеланки и други производи кои можеш да си ги нарачаш онлајн кај нас.

И сега, стигнуваме до најдобриот дел – со купување на кој било од препорачаните производи, добиваш ПИЛАТЕС ВИДЕО со Нина на ПОДАРОК.

За кого е пилатесот?

Убавината на пилатесот е во тоа што е за секого и може да се практикува секој ден без да ни наштети.

Една од основните работи кои ја издвојуваат оваа физичка пракса од останатите е тоа што истовремено ја зајакнува и истегнува мускулатурата со секоја вежба. Дополнително, во ниту една пилатес вежба нема директен удар врз зглобовите во телото. Пилатесот се фокусира на зајакнување на мускулатурата на нашето торзо и со тоа ја подобрува нашата става, влијае на нашето држење и придонесува за правилноста на нашиот ‘рбет. Творецот на пилатесот, Џосеф Пилатес, своевремено рекол дека човек кој има 30 години и неправилен, укочен ‘рбет, е постар од некој кој има 70, 80 години и здрав, флексибилен ‘рбет.

Дизајниран како метода за рехабилитација на повредените војници од Првата светска војна, денес пилатесот е една од најраспостранетите методи за вежбање. Практикувањето пилатес ја подобрува целокупната ментална и физичка добросостојба, ја зголемува флексибилноста, ја зајакнува мускулатурата без да создава надуена мускулна маса во телото и ја усовршува координацијата. Дополнително, пилатесот ја подобрува циркулацијата во телото и го зајакнува нашиот центар, односно нашето торзо, што придонесува кон правилно обликување на целото тело.

Генерално, луѓето кои редовно практикуваат пилатес имаат подобро држење, става, стамина, помалку се подложни на повреди и имаат подобро целокупно здравје.
 

Придобивки од практикување пилатес

Придобивките од практикување пилатес се огромни. Практикантите се здобиваат со силно, вретенесто тело кое дише длабоко и целосно, здраво срце кое ја подобрува цирулацијата и го збогатува системот со килород и целокупна координација на телото со умот која го подигнува духот на сосема ново ниво.

Со пилатес искусуваме:

  • Подобрена става
  • Подобрено движење на телото преку исправување на ‘рбетот
  • Подобрена рамнотежа
  • Зголемена сила
  • Зголемена стабилност во центарот (торзото)
  • Зголемена флексибилност и еластичност
  • Целосно подобрена ментална и физичка добросостојба

Купувај опрема за пилатес и добиј пилатес видео на подарок

Убавата спортска опрема и хеланки ќе ти ја дадат потребната мотивација да почнеш да вежбаш дома, а пилатес видеото со Нина кое ќе го добиеш на подарок ќе ти биде одличен сојузник за ефектна сесија која ќе го зајакне твоето тело и ќе ти помогне да се чувствуваш предобро!

Подлога за вежбање


НАРАЧАЈ ТУКА

Zoe Untamed Leopard црни хеланки


НАРАЧАЈ ТУКА

Zoe Untamed Touch of Leopard хеланки


НАРАЧАЈ ТУКА

Zoe Untamed Panthera хеланки


НАРАЧАЈ ТУКА

Zoe Untamed Leopard црвени хеланки


НАРАЧАЈ ТУКА

Пилатес топка + пумпа (75cm)


НАРАЧАЈ ТУКА

Пилатес топка + пумпа (65cm)


НАРАЧАЈ ТУКА

Пилатес топка + пумпа (55cm)


НАРАЧАЈ ТУКА

Kineta латекс мини траки


НАРАЧАЈ ТУКА

Power Band Atleticore 1,3cm латекс трака


НАРАЧАЈ ТУКА

Power Band Atleticore 2,1cm латекс трака


НАРАЧАЈ ТУКА

Power Band Atleticore 3,2cm латекс трака


НАРАЧАЈ ТУКА

Power Band Atleticore 4,5cm латекс трака


НАРАЧАЈ ТУКА

Power Band Atleticore 6,4cm латекс трака


НАРАЧАЈ ТУКА

Wonder Woman шејкер


НАРАЧАЈ ТУКА