Mandalа Друштвена игра

  • Број на играчи: 2
  • Времетраење: 20 мин
  • Вoзраст: 10+
  • Издавач: Lookout

1,990 ден

Опис

Опис
Мандала: симбол на древен и свет ритуал. Обоен песок е поставен за да се создаде симболична мапа на светот пред шаблонот свечено да се уништи и песокот да се фрли во реката.

Во играта за двајца играчи Мандала, се обидувате да постигнете повеќе од вашиот противник со собирање вредни картички – но нема да знаете кои карти се вредни додека не влезете во играта! Во текот на играта, играчите ги играат своите обоени карти во двете мандали, градејќи ги централните заеднички планини и ставајќи карти во нивните полиња. Штом мандалата ги има сите шест бои, играчите наизменично ги избираат боите во планината и ги додаваат тие картички во нивната „река“ и „чаша“. На крајот од играта, картите во вашата чаша вредат поени врз основа на положбата на нивните бои во реката на тој играч. Играчот чиј куп вреди повеќе поени победува.

Ленната мат за играње покажува две кружни мандали, при што секоја е поделена со хоризонтален простор (планина) за да се создаде едно „поле“ за секој играч. Плејматот има седум празни места пред секој играч за да ја држи нивната река од единечни карти свртени нагоре и нивната чаша: купот картички свртени надолу што ги постигнуваат на крајот од играта.

За почеток, секој играч добива рака од шест карти. Секој играч добива две случајни карти свртени надолу во својата чаша, а потоа две случајни карти се делат со лицето нагоре во централната планинска лента на секоја мандала.

На ваш ред, можете да играте или една карта во една од планините или една или повеќе соодветни карти во едно од вашите полиња. Сите карти кои се играат во мандала мора да го следат „Правилото на бојата“: штом бојата ќе се игра во една од трите области на мандалата, тогаш подоцнежните карти со иста боја може да се играат само во истата област. Така, штом вашиот противник ќе игра црвени картони на своето поле, тогаш не можете да играте црвени картони на вашето поле, а ниту вие ниту вашиот противник не можете да играте црвени картони во централната планина. Ако игравте карта во планина, извлечете три нови карти од палубата на крајот од редот; ако игравте карти на едно од вашите полиња, не влечете нови карти.

Мандалата е завршена откако ќе ги содржи сите шест бои на карти. Кога тоа ќе се случи, играчите ја „уништуваат“ мандалата, наизменично избирајќи боја присутна во планината и ги бараат сите карти од таа боја. Кој играл повеќе карти во својата област, избира прв; ако е изедначено, прво избира играчот кој не ја завршил мандалата. Првиот пат кога ќе барате картички со одредена боја, поставете една од овие картички на празното место со најниска вредност во вашата река, а потоа ставете го остатокот во вашата чаша. Просториите во вашата река се вреднуваат 1-6 по редослед, така што картичките од првата боја што ја барате ќе вредат по 1 поен, картичките од втората боја што ја тврдите вредни по 2 поени итн.

Штом мандалата е уништена и сите бои во планината ќе бидат застапени, картите одиграни на полињата се отфрлаат, две нови карти се делат со лицето нагоре во планината и играта продолжува.

Крајот на играта се активира или кога палубата е исцрпена или кога еден играч ќе додаде шеста боја на својата река. Потоа и двајцата играчи ја бројат вредноста на сите карти во нивниот куп, врз основа на позицијата на боите во нивната река, и кој има поголем резултат победува!

Награди и признанија:

2020 MinD-Spielepreis 2 играчи за игра Номиниран
2019 Golden Geek Номиниран за најдобра игра на табла за 2 играчи

Рецензии

Сѐ уште нема препораки за овој производ.

Само логираните корисници кои го купиле овој производ можат да остават препорака.